Vijenac 691 - 962

In memoriam

Riječ na sprovodu

Ostaje šutnja

Luka Šeput, potpredsjednik Matice hrvatske

Poštovani članovi obitelji
Tonka Maroevića,

poštovane dame i gospodo,

Akademik Tonko Maroević i Matica hrvatska bili su višestruko isprepleteni. Ne znam je li još koji Matičin autor, urednik, priređivač, prevodilac, dužnosnik i odbornik na toliko različitih načina i na toliko različitih razina sudjelovao u radu ove stare hrvatske kulturne ustanove, tako da mu Matica i matičari duguju neizmjernu zahvalnost što je dio svojega vremena i dio svojih darovitosti odlučio podijeliti s njima.


Snimio MIRKO CVJETKO

S Maticom hrvatskom Tonka je povezivala, vjerujem, tradicionalna dimenzija njegova karakterističnoga i prepoznatljivoga kulturnog i stilskog pluraliteta pa je s Maticom – kao tek jednom od institucija s kojom je surađivao – ostao duboko povezan tijekom više od pola stoljeća. Bilo kao autor, bilo kao književni i likovni kritičar u Matičinoj periodici, bilo kao Matičin književni tajnik i voditelj edicije Stoljeća hrvatske književnosti Tonko Maroević uvijek je bio element koji je nacionalnu kulturnu ustanovu činio više internacionalnom, više otvorenom, više europskom, uvijek svjedočeći da se tek kroz prizmu najviših estetskih načela primjereno može prosuđivati i vrijednost vlastite književne i kulturne baštine.

Tonkova aktivnost u Matici nije jenjavala ni nakon više desetljeća autorskoga, uredničkoga i dužnosničkog pregalaštva te je prošle godine za Maticu priredio Izabrana djela Ivana Slamniga, pjesnika kojega je posebno volio, a prije tek nešto više od mjesec dana i kanconijer Rime Miha Monaldija, djelo koje je preveo skladnim, zlatnim jedanaestercima, te tako ovog talijanskog dubrovačkog pjesnika ponovno priključio tokovima matične nacionalne kulture. Dok smo se posljednjih mjeseci sastajali zbog rada na knjizi, kojoj sam bio urednik, bio je nestrpljiv zbog konačne objave rukopisa koji je dugo čekao u ladici, činilo mi se da mu se nekako posebno žuri da se knjiga dovrši…

Tonkovom preranom smrću zatečeni smo šutnjom jer ne znamo tko će sada izgovarati sve one lijepe riječi i rečenice o knjigama i slikarima jer je kao za malo koga u Hrvatskoj za njega ljubav prema književnosti i umjetnosti imala težinu životnoga uloga.

Dragi Tonko, hvala Vam na velikom dobru koje ste činili hrvatskoj kulturi i Matici hrvatskoj!

U ime cijele Matice, Matičina predsjednika Stipe Botice te u svoje osobno ime izražavam duboku tugu i sućut obitelji zbog ovoga nenadoknadivoga gubitka iza kojega ostaje praznina koja se nikada neće moći primjereno nadomjestiti…

Vijenac 691 - 962

691 - 962 - 10. rujna 2020. | Arhiva

Klikni za povratak